Henry & Sandra
Eigen graan
Van de akker naar de bakker.
“Puur & Authentiek van Zelhemse bodem”
Ons eigen graan project is gestart in 2011
In oktober van dat jaar werd er door de akkerbouwer voor de eerst keer rogge gezaaid. In het voorjaar 2012 ging de tarwe in de grond. In de zomer van 2012 konden we onze eerste tarwe en rogge oogsten. De korrels werden opgeslagen bij Korenmolen De Leeuw in Lettele zodat we de jaren daarna voldoende voorraad hadden. De korrels werden ambachtelijk vermalen op de wind tot bloem en meel. Dit eigen graan wordt gebruikt voor speciale producten. Zo maken we er roggebrood van maar ook onze Puur & Authentieke broden en de Zelhemse Hompen worden er van gemaakt.
Na die eerste keer hebben we nog 2 keer vaker graan verbouwd. De laatste keer was in de zomer van 2023. Het blijft een mooi proces.
De weg van zaaien, groeien, oogsten, malen en bakken op de vloer van de oven voor die extra authentieke smaak. Een eeuwenoud proces waar heel wat ambacht bij komt kijken. De video geeft een mooi beeld van dit proces.