Fred Sekyewa uit Oeganda bij Bakkerij Scholten in Zelhem

Fred Sekyewa uit Oeganda bij Bakkerij Scholten in Zelhem

Twee jaar gelden was Fred ook al eens bij ons in de bakkerij om een Oeganda brood in ontvangst te nemen, die wij bakten voor de bouw van een ambachtsschool in Rakai in Oeganda. Deze school is afgelopen week officieel geopend. De eerste leerlingen kunnen er nu beginnen.

Fred Sekyewa is betrokken bij vele projecten in Oeganda. Er is al van alles bereikt in bijvoorbeeld koffieplantages of de productie van mais. Maar deze man heeft nog vele “dromen”, zoals hij het zelf noemt. Eén van die dromen is het oprichten van een bakkerij. Daarvoor kwam hij bij ons om eens te kijken hoe je op ambachtelijke wijze, met weinig middelen, brood kunt bakken. Aangezien deze man super enthousiast is in de dingen die hij doet, wilde hij gelijk zelf uitproberen hoe dat in zijn werk gaat.

 

 

 

 

 

 

 

Eerst wordt het deeg gekneed met een kneder. De deegstukken worden verdeeld over bakken, waarin het een paar uur een voorrijs krijgt. Daarna worden de deegstukken afgewogen op het gewenste gewicht.

De deegstukken worden met de hand opgemaakt en in speciale deegmandjes gelegd, waarna het een nacht de koeling in gaat.

 

 

 

 

 

 

 

Als de deegstukken de volgende dag uit de koeling komen, dan worden ze op het inschiet apparaat gelegd, waarmee de deegstukken op de vloer van de oven worden geschoten. De broden worden dus op de ovenvloer gebakken waardoor ze  specifieke korst eigenschappen krijgen.


 

 

 

 

 

Na 25 minuten zijn de broden gaar en kunnen ze uit de oven gehaald worden.     Mooi werk mannen !

Hoe mooi zou het zijn als op den duur in Rakai/ Oeganda ook zulke broden uit de oven komen. Wij wensen Fred veel succes met het verder uitwerken van zijn plannen. Aan zijn enthousiasme zal het niet liggen.    Fred, bedankt voor je komst, we hebben er zelf ook van genoten.